Marc Plasmans

Perfonal coach

By - admin

Zelfgemaakte knapperige granola

Zelfgemaakte knapperige granola is zeer lekker . Met noten, zaden en kokos is dit echt de lekkerste crunchy granola. Het is zo makkelijk en snel te maken dat je nooit meer in de winkel koopt! Serveer het met wat romige Griekse yoghurt en bessen en je hebt een heerlijk ontbijt of tussendoortje!

Granola in kom met bessen en yoghurt

Ik mis het ontbijt nooit, het is een van mijn favoriete maaltijden. Of het nu volkoren bananen muffins zijn of aardappel farls, ik maak altijd ontbijt. Maar soms zijn de ochtenden druk en hebben we niet altijd tijd om iets substantieels te maken. Granola en yoghurt is mijn favoriete ontbijt voor deze drukke ochtenden.

Ik ben geen fan van in de winkel gekochte ontbijtgranen, haver is voor mij het spannendste wat er in het graanrek te vinden is. Om het goed te maken, maak ik al jaren granola. Uiteraard kiezen veel mensen voor granola kopen, maar zelfgemaakte crunchy granola is het resultaat van jaren van tweaken en voor ons is het echt de beste granola. Hij is lekker knapperig, heeft perfect gevormde clusters en zit boordevol smaak. Zijkant van granola in kom met bessen en yoghurt

GRANOLA SNEAKY CINNAMON

Waarom dit recept werkt

Deze smaken – kaneel, kokos en ahorn maken samen deze granola heerlijk.
Perfecte granola clusters – deze granola heeft de beste clusters! Perfect gevormd om van te snoepen!
Noten en zaden – veel walnoten, amandelen en pompoenpitten zorgen voor alle gezonde vetten.
Snel en gemakkelijk ontbijt voor het hele gezin – het hele gezin zal hier dol op zijn en je hoeft het alleen maar te serveren met yoghurt en bessen, ontbijt in een handomdraai!

Wat je nodig hebt om Crunchy Granola te maken

Haver – gerolde haver, ook wel ouderwetse haver of hele haver genoemd, is het beste. Instant haver werkt hier niet. Ik gebruik Ierse haver.
Noten en zaden – walnoten, amandelen en pompoenpitten zijn mijn favorieten in deze granola, maar je kunt het ook naar eigen smaak aanpassen.
Fruit – sultana’s of gouden rozijnen en kokosschaafsel zijn heerlijk in dit recept, ook hier geldt: kies wat je lekker vindt.
Smaakstoffen – ik voeg kaneel en vanille extract toe aan mijn granola, kies altijd voor extract en niet voor essence als je vanille toevoegt. Ik voeg ook een beetje zout toe om de zoetheid een beetje in balans te brengen, ik gebruik zeezout.
Suiker – ahornsiroop geeft een heerlijke rijke smaak aan deze granola. Ik voeg ook wat kokossuiker toe voor die extra kokosnoottoets, dit is echter optioneel.
Olie – om de perfecte granola te krijgen heb je een vorm van vet nodig. Ik geef de voorkeur aan een lichte olijfolie, kokosolie kan te overheersend zijn, vooral als je kokosvlokken en suiker toevoegt.

Hoe maak je zelf Crunchy Granola?

Klop in een grote kom de olie, ahornsiroop, kaneel, vanille-extract en kokossuiker door elkaar.
Voeg de havermout, noten, zaden, kokos en zout toe aan de kom.
Meng alles tot de havermout bedekt is met het mengsel van olie en ahornsiroop.
Schep het mengsel op een beklede bakplaat, druk het aan met de achterkant van een grote lepel en bak het 10-15 minuten. Roer een keer, druk nogmaals aan en bak opnieuw gedurende 10-15 minuten of tot de havermout licht goudbruin is. Laat afkoelen en roer dan de sultanarozijnen erdoor.

Tips om de beste Crunchy Granola te maken

Meng het echt goed – Om ervoor te zorgen dat de haver echt doordrenkt is in het vloeibare mengsel roer en roer nog eens. Als ze volledig door het mengsel zijn bedekt, zullen ze perfect knapperig worden in de oven.

Bekleed je bakplaat – Voorkom dat de havermout aan de bakplaat blijft kleven en bekleed je bakplaat met bakpapier.
De beste haver voor granola – ik gebruik jumbo gerolde haver, hele of ouderwetse haver werkt het beste. Instant haver of kant en klare haver werkt hier niet.
Voor perfecte granola clusters – niet te veel roeren tijdens het koken, even snel roeren is voldoende. Laat de granola ook volledig afkoelen in de bakvorm. De granola is nog aan het koken als je het uit de oven haalt, het zal meer aan elkaar plakken tijdens het afkoelen.

Voeg het fruit aan het eind toe – Voeg je fruit altijd aan het eind toe, wanneer de granola is afgekoeld, geroosterd gedroogd fruit is niet het beste.
Wissel het af – Dit is onze favoriete granola, maar voel je vrij om het af te wisselen. Hazelnoten, pistachenoten en pecannoten zijn hier ook heel lekker, maar houd het bij één kopje noten. Je kunt er ook zonnebloempitten aan toevoegen, maar houd het bij een half kopje. Soms voeg ik een snufje nootmuskaat toe, dat is ook heerlijk.
Vergeet het zout niet – Zout brengt al deze heerlijke smaken samen, dus hoewel ik zeg dat dit optioneel is, is het zeer aan te bevelen.